Het einde van de ZZP’er; leve de Zp’er!

Foto art. FW Visitekaartje
Er zijn in Nederland steeds meer Zelfstandige Professionals. Het aantal loopt tegen het miljoen aan. Ik ben ook ooit ‘voor mezelf’ begonnen. Toen heette het nog freelancer, of eenpitter. Tegenwoordig heet deze groep ZZP’er: Zelfstandige Zonder Personeel.

Wie heeft dat ooit bedacht? Ik schat in iemand bij de Belastingdienst. Waarschijnlijk in een tijd waarbij dit groepje een kleine restcategorie betrof, en eigenlijk de moeite niet waard was van het ‘goed’ benoemen.

Ik mag graag een stukje hardlopen. Ik heb vijf keer de finishlijn van een marathon gepasseerd. Het aantal halve marathons heb ik niet bijgehouden. Tientallen. Minimaal. Nu zijn er best veel momenten tijdens die loopjes dat ik in een flow was. Een met de natuur en zo. Er waren ook momenten dat je tijd had om na te denken. Meestal als het niet zo goed ging. Ook toen bedacht ik me dat de term ‘halve marathon’ eigenlijk best raar was. 21,1 kilometer hardlopen is nog best een stukje. Als ik mezelf dan moed inpraatte om toch binnen acceptabele tijd de finish van zo’n ‘halve’ te halen bedacht ik me dat zo’n halve het toch eigenlijk ‘net niet’ is. Alsof je er pas bij hoort als je een hele marathon volbrengt.

Ik heb datzelfde met de term ZZP’er. Een groep van bijna een miljoen professionals wordt gedefinieerd door een criterium wat afwezig is. Alsof je er pas bij hoort als je personeel in dienst hebt. Ik stel voor om daar mee te stoppen.

Het gaat om Zelfstandige Professionals die het lef hebben getoond om zich als zelfstandige te vestigen en bereid zijn hun vak uit te oefenen voor eigen risico en rekening. Het is een groep die een relevante factor is in de Nederlandse economie, en aansluit bij de tijdsgeest van het flexibel en klantgericht resultaten neerzetten voor hun opdrachtgevers. Vanaf 2015 is de term ZP’er: Zelfstandig Professional.

We noemen een speedboot ook geen ‘boot zonder zeilen’, een iPad geen ‘laptop zonder toetsenbord’, of druivensap ‘wijn zonder alcohol’, om over het verschil tussen mannen en vrouwen maar te zwijgen.

Ik heb zeker bewondering voor ondernemers die elke dag aan hun ambities werken en hierbij personeel in dienst hebben. Alle lof voor hun lef. M’n bewondering voor de groep ZP’ers is minstens zo groot. Maak er een succesvol 2015 van, voor jullie zelf en voor jullie klanten.

Vanuit Performance Matters schrijf ik deze posts. Ik spreek over dit onderwerp en onderwerpen als eigenaarschap, leren als professionals, leiderschap, zelfsturing, talenten tot resultaten laten komen voor diverse groepen. Als je een groep kent die inspiratie kan gebruiken en graag op een krachtige en interactieve manier nog meer gemotiveerd wil worden om tot succes te komen, laat het me weten!

Meer informatie is te vinden op www.franswijngaarden.nl

Ook kun je m’n boek ‘Veel succes! Handboek voor het behalen van resultaten bestellen via bol.com: http://www.bol.com/nl/p/veel-succes/9200000015466883/

Frans Wijnaarden
Spreker / schrijver / inspirator / boardroom(f-)luisteraar / executive coach / mede-eigenaar Performance Matters

Frans Wijngaarden Foto